Yapay zekâ, markaların tüketicilerle nasıl etkileşime girdiği ve pazarlama stratejilerinin nasıl yönetildiği konusunda büyük bir fark yarattı. Bu kadar hızlı değişen bir ortamda, geleceğin neler beklediğini tahmin etmek gerçekten zor.
Pazarlamada sosyal medya başta olmak üzere internetten elde edilen verilerle müşterileri daha iyi tanımak ve anlamak mümkün. Yapay zekâ teknolojileri, her geçen gün daha fazla gelişerek markalarla müşterileri arasında yeni nesil bir samimiyet yaratıyor. Markaların bu samimiyeti doğru bir şekilde ilişkilendirerek çözüm yolunda yeni yöntemler geliştirmeleri gerekiyor.
"İçeriğin” yalnızca metinden oluşmadığını, kullanıcıya sunduğunuz ve geri dönüş sağlayan her fikir parçasının aslında bir “içerik” olduğunu da unutmamak lazım. Bu bağlamda interaktif içerik pazarlaması stratejilerinizi oluştururken bu yedi yöntemden yararlanmanız mümkün.
Mobil deneyim, online video, dijital dönüşüm, iş ortaklıkları, chatbot'lar ve omni-channel, önümüzdeki 12 ay içinde trend olacak konulardan yalnızca birkaçı. 2019'da, EMEA'daki dijital pazarlama stratejilerini sektördeki başka hangi konular ve gelişmeler etkileyecek?
Tüketicilerin satın alma eğilimlerini anlamak eskiden kalma yöntemler ile pek mümkün değil. Dolayısıyla tüketici hedefleme yöntemlerinin de çağa ayak uydurması gerekiyor.
İnsan kendi yaşantısına ve topluma karşı her zaman eleştirel bir tutum sergiler. “Koşulları, kendim için daha iyi bir hale nasıl getirebilirim?” ve “İçinde bulunduğum toplum, ideallerime uygun bir şekilde mi yaşıyor?” soruları neredeyse her gün insanların kafalarını kurcalar. Toplu taşımada, iş yaşantısında, evde, şehirde, köyde, kendiyle baş başa… İnsanla iş yapan, insana ürün ve hizmet sunan bir markanın bu yeni dönemde her gün kendisine şunu sorması gerekir: “İnsan hayatının neresindeyim?”
Japonya’daki bir kafe sadece öğrencilere ve akademisyenlere hizmet veriyor. Ancak kafenin asıl şaşırtan özelliği bu değil. Kafede öğretim üyeleri ödeme işlemlerini normal ücretler karşılığında para ile yaparken, öğrenciler ödeme işlemlerini kişisel bilgileriyle yapıyor. Yani aslında ödemelerini “kişisel veri” karşılığında yapıyorlar.
Veri odaklı pazarlamada en önemli nokta müşteri deneyimini dengede tutmak, yani her bireyi tek tek ele almak yerine, aynı karakteristik özelliklerdeki kümelere yönelik hedeflemeler yapmak.
Müşterilerle çok daha yakın temas halinde olan, onların değişen ihtiyaçlarını anlayan ve aynı hızda onların ihtiyacı olan cevapları veren şirketler dönemin kazananları olacak.
Bu günlerde Yapay Zeka (Artificial Intelligence/AI) hakkında duyulan heyecan bulaşıcı. Yapay zekanın geniş bir yelpazeye yayılan potansiyeli hayal gücümüzü harekete geçiriyor. Pazarlama alanında ise bazıları bunun sadece medya abartısından ibaret olduğunu düşünüyor.