BUSİAD ile Uludağ Üniversitesi arasında 2010 yılından beri üniversite-sanayi işbirliği kapsamında devam eden seminerler dizisinde, bu kez “Fütürizm” genç mühendis adaylarına anlatıldı.
Büyük ilgi gören Sapiens ve Homo Deus kitaplarının yazarı Yuval Noah Harari ile son kitabı 21. Yüzyıl için 21 Ders üstüne Dünya Halleri'nden Serdar Kuzuloğlu özel bir söyleşi gerçekleştirdi. Bu önemli söyleşiyi Digital Bursa okurlarıyla paylaşıyoruz...
Yuval Noah Harari’nin 4 Eylül 2018’de satışa çıkan 21 Lessons for the 21st Century (21. Yüzyıl İçin 21 Ders) kitabından derlenen bu yazı The Atlantic’in Ekim 2018 sayısından çıkmadan önce internet sitesinde yayınlandı. Çeviriyi Oğul Tuna ve Okan Yücel yaptı.
Geleceğin ofislerinin insanların beyinlerinin olacağını ifade eden Ünlü Fütürist Ufuk Tarhan, “Artık insanlar neyi, ne kadar istiyorsa o kadar yapabileceğinin farkına varmaya başladı. İnternet ile birçok kişi home ofis çalışabilir hale geldi ve işler hızlandı. Geleceğin ofisleri beyinlerimiz olacak" dedi.
İnsan gücü, sürdürülebilir büyüme ve kalkınmanın itici gücü. Bu durumda insan gücünü ne şekilde ve ne tür yetkinliklerle donattığınız son derece önemli.
Evrim süreci ile ilgili farklı görüşler olmakla birlikte bugün sizlerle paylaşmak istediğim geçmişte evrimin nasıl gerçekleştiği değil. Yakın gelecekte acaba hem kendimizin hem de diğer canlıların evrimine müdahale etmenin ötesinde evrimi değiştirebilecek miyiz? Daha da önemlisi bu yetkinlik insanlığın geleceği için neden önemli?
Hayalini dahi kurmanın güç olduğu teknolojiler hayat standartlarımız haline gelmek üzere geliştiriliyor. Her gün, her an yeni bir teknolojik ya da bilimsel gelişme yaşanıyor ve geleceğe doğru yol alıyoruz. Peki gelecek iyi mi yoksa kötü mü olacak?
10.000 yıl önce metabolizmamız inek sütünü tolere edebilir hale geldi. Son 150 yılda boyumuz ortalama 10 cm uzadı ve yalnızca son 65 yılda ortalama ömrümüz 20 yıl uzadı. Peki 1000 yıl sonra insan neye benzeyecek?
Google mühendisi ünlü fütürist Ray Kurzweil, yapay zeka ve robot sektörlerindeki gelişmelerden sonra insanların çalışmasına gerek kalmayacağını ve ülke gelirlerinden belirli bir pay alacaklarını düşünüyor.