Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) üçüncü yıllık olağan çalıştayını gerçekleştirdi. Yapay zeka alanında çalışma yapan birçok kurumun liderlerini buluşturan çalıştayla, Türkiye’de özel sektörün yapay zeka devriminin tam ortasında olduğu görüldü.
Her dediğimizi dinleyen ve yerine getiren, her ihtiyacımızı öngören ve gerektiğinde hemen harekete geçen bir asistanımızın olması hepimizin arzu edebileceği bir lükstür herhalde. Aslında yapay zeka asistanları olarak bilinen sesli asistanlar sayesinde bu lüksü bir çoğumuz belirli seviyelerde yaşıyoruz. Birçok şekilde ve farklı platformlar aracılığıyla bizlere ulaşan sesli asistanlar, bir uyandırma sözcüğü veya komutu ile aktif hale geçtikten sonra bizler için ışıkları açıp kapatmak, bazı soruları cevaplamak, müzik listesini çalmak ve online sipariş vermek gibi birçok eylemi gerçekleştirebilirler. Teknoloji tabanlı olan sesli asistanlar daha da güçlü hale geldikçe, hem kişisel hem de iş dünyalarındaki yararları hiç şüphesiz giderek artacaktır. Sesli...
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, "TOBi'yi Türkiye'de Vodafone'la birlikte geliştireceğiz, yakında hayata geçecek. Burada Microsoft'un LUIS adını verdiğimiz doğal dil anlama teknolojisini kullanıyoruz. İlk defa olarak Microsoft, Almanca, İngilizce, Fransızca diller gibi Türkçe'yi de fabrika çıkışı olarak desteklediği ana dillerden biri haline getirdi. Bu, çok gurur verici" dedi.
Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Steven Young, yapay zeka teknolojisinin beyaz eşyalarda da olacağını belirterek, "Buzdolaplarımızda kamera var. Kamera yapay zekayla beraber çalışıyor. Siz markettesiniz alışveriş yapıyorsunuz ama neye ihtiyacınızın olduğunu hatırlayamıyorsunuz. Anında buzdolabının içinin fotoğrafını çekiyorsunuz ve ne almanız gerektiğini tespit ediyorsunuz." dedi
Yapay zeka “inşa edilen dünya”yı yeniden biçimlendirirken, tasarımcılar için de güçlü araçlar ve de aynı zamanda sıkıntı yaratan ikilemler ortaya koyuyor.
Yapay zekâ her ne kadar bu dönemde basit görevler için “işe alınmış” olsa da, kısa sürede kendini çok hızlı bir biçimde geliştirdi. Onun eksponansiyel olarak görülen bu gelişimi; bizlerin, insanların, bile ayak uyduramayacağı bir hale geldi neredeyse.